Thermometer issues....i think

Discussion in 'Meat Thermometers' started by chrisgbo, Jun 15, 2015.

  1. chrisgbo

    chrisgbo Newbie

    Hey all,

    I think i'm having issues with my thermometers...here goes.

    I have a 14.5" WSM used a hand full of time. I have a wired digital thermometer, When i first lit up the smoker out of the box, both thermometers would read the same temp while it was warming up. I inserted the thermometer in the side just to see how accurate the one on the lid was.

    Now here's the problem,

    While warming up the smoker today i again inserted the digital thermometer in the side and noticed the temp was 300 on the digital and only 250 in the lid. Now I have no idea why. When inserted, the digital one sits right above the bottom grill.Would there be a 50 degree difference between the bottom grill and the lid?

    Next, i took a potato and slid the  digital thermometer through it. I slid it so that the digital was within 1 inch of the lid thermometer. it was still off by 30 degrees.

    After my smoke, I remove the lid thermometer and did the boil test, I then did the same for the digital. Both within a few degrees of 212.

    Can someone please help?

    thanks in advance

    Chris
     
  2. mdboatbum

    mdboatbum Master of the Pit OTBS Member

    Try cleaning the probe end of the lid thermometer. While water may read correctly because it's in direct contact, it might have a buildup of gunk that's insulating it just enough that it can't get a good reading on air temps.
     

Share This Page