Not getting TBS right off the bat like I used to with my old brinkmann

Discussion in 'Electric Smokers' started by little smokey, Jun 17, 2013.

  1. little smokey

    little smokey Smoking Fanatic

    I just got a MES 30 and I seem to be getting smoke that has a brown tint to it, and it does not matter if I am using Apple or hickory.  I am used to using chunks in the old brinkmann and switched to chips, is this normal for chips?  It goes to TBS after a while but it's concerning of course.  Any body have ideas why or what is the best way to fix this.
     
  2. daveomak

    daveomak Smoking Guru OTBS Member SMF Premier Member

    My Mes 30 worked best with about 1/4 cup of chips at a time.....  Dry chips,  no soak...    Then I switched to the AMNPS....  Great smoke all the time...    You could try using chunks....   Open the door, put the chunk in the pan....   I would try one chunk at a time...   

    Dave
     
  3. bearcarver

    bearcarver Smoking Guru OTBS Member

    The best way to fix that is with an AMNPS.

    I used to have an MES 30, and I used to put chips in, and turn the heat up 10* at a time to get the element to come on more often. Then I'd open the door to drop it about 50 degrees, and start raising it 10* at a time again. All that just to get smoke on my meat !!!!

    Then I got my MES 40, and the chips wouldn't start smoking until the smoker got over 220 degrees, and then only for a short time. So I got the retro-replacement chip burner, and that one started smoking at about 45*-50*, but then the chips would go up in flames.

    Then I got an AMNPS and I've been on Easy-Smoking-Street ever since!!!!

    Bear
     
  4. little smokey

    little smokey Smoking Fanatic

    Thanks fellas I apprecaite it, I have been looking at the AMNPS anyway.
     

Share This Page